De animo onder jongeren voor een vakopleiding in de bouw neemt weer toe. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder aanbieders van bol- en bbl-leertrajecten.

Bij Bouwmensen, met dertig vestigingen door het hele land veruit de grootste binnen de sector, steeg de instroom dit nieuwe schooljaar met zo’n 20 procent ten opzichte van 2016-2017. Op sommige locaties was de animo zelfs nog aanzienlijk groter. Bouwmensen Midden-Holland, gevestigd in Hoofddorp, mocht 60 nieuwe leerlingen verwelkomen, een toename met liefst 60 procent. Bij Inframensen in Oss steeg de influx met eenzelfde percentage. Wel is er sprake van grote regionale verschillen. De vestigingen van Bouwmensen in Leiden en Doetinchem bijvoorbeeld tellen dit schooljaar per saldo ongeveer evenveel nieuwe leerlingen als in 2016-2017. Ook bij Civilion, dat vakopleidingen verzorgt voor de civiele betonbouw – van bruggen en tunnels tot waterzuiveringen en parkeergarages -, begint de belangstelling weer aan te trekken. De opleiding voor betontimmerman op niveau 2, die vorig jaar door gebrek aan vacatures helemaal niet van start ging, is dit jaar weer begonnen met tien leerlingen. Dat hadden er veel meer kunnen zijn. Door een gebrek aan goede kandidaten kon Civilion enkele tientallen vacatures voor leerlingen-betontimmeren niveau 2 en 3 niet invullen.

Vraag naar machinisten en monteures al jaren in trek

Het SOMA-College in Harderwijk, dat onder meer bol-ers en bbl-ers opleidt tot machinist en monteur, bleef de afgelopen jaren in trek. Voor beide trajecten bestaat al een aantal jaren een wachtlijst. Omdat de vraag naar deze vaklieden groot is en de capaciteit beperkt, gaan deze opleidingen sinds vorig jaar tijdens de vakanties gewoon door. SOMA leidt ook stratenmakers en vaklieden voor de gww op. Deze vakopleidingen duren ruim 16 weken en vonden tot voor kort louter plaats in de winterperiode. Mede vanwege de toegenomen interesse wordt er in Harderwijk inmiddels ook lesgegeven op de woensdagen. Dat de animo onder jongeren voor vakopleidingen binnen de branche weer stijgt is opmerkelijk. Sinds de start van de crisis is de instroom gehalveerd.

 

a
a

 

Verzekert zijn van werk, spreekt jongeren aan

Waarom de belangstelling weer toeneemt is nog niet onderzocht. Bouwmensen wijst op de positieve groeicijfers. “De bouw doet het weer goed. Dat kun je overal horen en lezen. De vraag naar personeel zit behoorlijk in de lift. Als je dan ook nog eens bent verzekert van werk tijdens en na de opleiding, spreekt dat veel jongeren aan”, meent een woordvoerster. Toch is het volgens de vakopleidingen nog te vroeg om de vlag uit te hangen. “Voor de crisis lag de instroom structureel een stuk hoger”, nuanceert Gerrit Schuijt, directeur bij Bouwmensen Midden-Holland. Hij wijst op het grote personeelstekort dat de komende jaren naar verwachting alleen maar verder zal toenemen. Volgens het UWV zijn er in de bouw momenteel 35.000 vacatures. Vooral aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs is een schreeuwend gebrek. Voor volgend jaar rekent het UWV op een toename van het aantal vacatures tot 38.000. Dat de animo onder jongeren niet nog meer toeneemt nu de bouw in rap tempo uit het dal klimt, schrijft Schuijt mede toe aan het negatieve imago in de media. “Er zijn veel te lang veel te negatieve verhalen verteld en geschreven. Dat hebben we deels aan onszelf te danken.”

Vaklieden te massaal ontslagen

Frank Fiers, directeur bij Civilion, is het daar deels mee eens. “In de crisis hadden we misschien meer anticyclisch moeten opleiden. We hebben de vaklieden massaal ontslagen. Het aantal vmbo’s waar jongeren terecht kunnen, is drastisch gedaald. We hebben de infrastructuur aan de voorkant kapot gemaakt. Het zal niet gemakkelijk worden om dat te herstellen. ”Het aantal nieuwkomers op het vmbo dat kiest voor een bouwopleiding is sinds de crisis stevig gedaald: van 9000 in 2008 tot 5500 vorig jaar.

 

 

Bron: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/10/instroom-van-jongeren-bij-vakopleiding-neemt-weer-toe-101253146?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.46308974.817171451.1534329387-1867348642.1534329387

3 Comments
 • Ed Dehart

  Beantwoorden 11 maart 2016 16:02

  Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an.

  • Ernesto Hall

   Beantwoorden 14 maart 2016 08:33

   Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex.

 • Bonnie Smith

  Beantwoorden 14 maart 2016 08:52

  Duis vel mauris faucibus, accumsan diam vitae, sagittis tortor. Nunc vulputate lobortis sapien, vel elementum nulla elementum non. Nam sit amet iaculis dolor.

Post a Comment